زولبیا و بامیه از انواع شیرینیهای سنتی و محبوب در میان ایرانیان هستند که به صورت متداول در ماه مبارک رمضان پخته میشوند. در گذشته این شیرینیها خوشمزه و خوش آب و رنگ فقط به یک صورت درست میشدند، اما امروزه به دلیل محبوبیتی که دارند در انواع بسیار متنوعی تهیه میشوند. مثلا در دستور بامیه عربی این شیرینی به صورت بزرگ تر تهیه میشود و یا اینکه زولبیا به صورت رنگی با انواع رنگها تهیه میشود، برای مشاهده آموزش طرز تهیه زولبیاو بامیه در ادامه با وبلاگ رد اپلهمراه باشید.
مواد لازم برای شربت | |
شکر | ۲ لیوان |
زعفران دم کرده | ۱ قاشق غذاخوری |
گلاب | ¼ لیوان |
آب | ۱٫۵ لیوان |
آبلیمو | ½ قاشق چایخوری |
دستور تهیه شربت زولبیا و بامیه
مرحله اول
برا تهیه شربت بار خوشمزه و عسلی ابتدا آب را داخل یک قابلمه مناسب میریزیم و روی شعله قرار میدهیم و حرارت را کم میکنیم و شکر را کم کم به آب اضافه میکنیم و با قاشق آن را کمیهم میزنیم تا شکر کاملا داخل آب حل شود
مرحله دوم
البته باید به آرامیشربت را هم بزنیم تا شربت به بالای دیوارههای قابلمه برخورد زیادی نداشته باشید. آنوقت زعفران دم کرده را اضافه میکنیم و بلافاصله آبلیمو و گلاب را نیز میافزاییم و صبر میکنیم تا شربت به قوام برسد.
مرحله سوم
بعد از اینکه شربت کمیغلیظ شد حرارت را خاموش میکنیم و قابلمه را کنار میگذاریم تا شربت سرد شود.(شربت پس از سرد شدن غلیظ تر میشود پس خیلی نگذارید غلیظ شود)شربت را داخل یخچال قرار میدهیم تا برای تهیه بامیه و زولبیا خنک شود.
مواد لازم برای ۶ نفر | |
آرد سفید | ۱ قاشق غذاخوری |
گلاب | ۱ قاشق غذاخوری |
اسانس هل | ۲ قطره |
نشاسته | ۵۰ گرم |
ماست | ¼ لیوان |
کره | ½ قاشق چایخوری |
جوش شیرین | ¼ قاشق چایخوری |
روغن مایع | به اندازه کافی |
مرحله اول
برای تهیه زولبیای خانگی ابتدا کره و ماست را از یخچال بیرون میآوریم تا با دمای محیط سازگار شود.ماست را داخل کاسهای میریزیم و نشاسته را به آن اضافه میکنیم و با همزن دستی آنها را مخلوط میکنیم و ۵ دقیقه این مخلوط را کنار میگذاریم.
مرحله دوم
آرد را الک میکنیم و به مخلوط ماست و نشاسته بعد از گذشت ۵ دقیقه اضافه میکنیم و با قاشق مواد را مخلوط میکنیم و کره نرم شده را نیز به مواد میافزاییم و جوش شیرین،گلاب،اسانس هل را نیز اضافه میکنیم.
مرحله سوم طرز تهیه زولبیاو بامیه
حالا همگی مواد را با همزن دستی خوب مخلوط میکنیم تا مایه ما غلظتی شبیه به ماست داشته باشد.(اگر مایه کمیسفت شده بود میتوانید مجددا کمیگلاب بیفزایید) در تابهای متوسط روغن مخصوص سرخ کردنی به صورت شناور میریزیم.
مرحله چهام
سپس تابه را روی شعله متوسط قرار میدهیم و اجازه میدهیم تا با حرارت کم به مرور زمان روغن داغ شود.قیف را داخل لیوانی قرار میدهیم و مایه زولبیا را داخل آن میریزیم و زمانیک روغن داغ شده بود قیف را در دست میگیریم.
مرحله پنجم
حالا خیلی سریع آن را فشار میدهیم تا مایه بیرون بیاید و به صورت یک دایره دستمان را میچرخانیم و قیف را فشار میدهیم تا مایه داخل روغن به صورت پیوسته ریخته شود و یک دایره داخل روغن تشکیل شود و بعد مکث میکنیم و دایرهای دیگر در روغن ایجاد میکنیم.
مرحله ششم طرز تهیه زولبیاو بامیه
به همین صورت زولبیاها را داخل روغن شکل میدهیم و با یک کفگیر دارای سوراخ زولبیاها را داخل روغن بر میگردانیم تا هر دو طرف آنها طلایی و کاملا سرخ شود. ( میتوانید به جای قیف مایه را داخل سس خوری نیز بریزید )
مرحله هفتم
شربت را از یخچال بیرون میآوریم.هنگامیکه زولبیاها سرخ و طلایی شدند آنها را از روغن خارج میکنیم و در توری به مدت ۱ دقیقه قرار میدهیم تا روغن اضافه آنها خارج شود و بعد داخل شربت سرد (که در بالا طرز تهیه آن را توضیح دادیم) قرار میدهیم.
مرحله هشتم
حالا اجازه میدهیم ۲ الی ۳ دقیقه زولبیاها داخل شربت بماند تا کاملا آغشته به شربت شود و بعد مجددا داخل توری قرار میدهیم تا شربت اضافه آن خارج شود.زولبیاهای آماده شده را در ظرف مورد نظر قرار میدهیم.
مرحله نهم طرز تهیه زولبیاو بامیه
حالا روی ظرف را با سلفون میپوشانیم و داخل یخچال قرار میدهیم تا خنک شوند.اگر قصد درست کردن بامیه نیز همراه با زولبیا دارید شربت را مجددا از مصرف در یخچال قرار دهید تا برای بامیه نیز خنک باشد.نوش جان
مواد لازم برای ۶ نفر | |
آرد | ½ پیمانه |
شکر | ۱ قاشق غذاخوری |
تخم مرغ | ۱ عدد |
کره | ۲۵ گرم |
آب | ½ پیمانه |
بکینگ پودر | ¼ قاشق چایخوری |
روغن مایع | به اندازه کافی |
مرحله اول
برای تهیه بامیه خوشمزه ابتدا کره و تخم مرغ را از یخچال بیرون میآوریم تا با دمای محیط سازگار شود.اگر میخواهید زولبیا و بامیه درست کنید ابتدا زولبیا را آماده کنید و بعد بامیه را درست کنید چون بامیه دارای تخم مرغ است و روغن به احتمال زیاد کف میکند.
مرحله دوم
آب را داخل قابلمهای میریزیم وروی حرارت ملایم قرار میدهیم و کره به دمای محیط رسیده و نرم شده را به آن اضافه میکنیم و آب که به جوش آمد و در حال جوشیدن بود بیکینگ پودر را به آرد اضافه میکنیم و از الک رد میکنیم.
مرحله سوم طرز تهیه زولبیاو بامیه
سپس به آب در حال جوشیدن اضافه میکنیم و خوب مواد را مخلوط میکنیم تا حالت خمیری بگیرد.ابتدا شاید کمیمواد سفت شود ولی همچنان ادامه میدهیم و با قاشق روی خمیر میکشیم و آن را باز میکنیم و بعد سریع خمیر را جمع میکنیم.
مرحله چهارم
این کار را چندین مرتبه انجام میدهیم تا اگر هوا میان خمیر باقیمانده خارج شود.خمیر که منسجم شدانرا کنار میگذاریم تا خنک شود.توجه کنید که خمیر نباید سرد شود چون زمان اضافه ردن تخم مرغ به آن،باعث دیر جذب شدن به خمیر میشود.
مرحله پنجم
همین طور نباید خمیر داغ باشد چون تخم مرغ در خمیر میپزد.پس فقط خنک شود یعنی کمیگرم باشد. در قابلمهای کوچک روغن سرخ کردنی به صورت شناور میریزیم و روی شعله قرار میدهیم و اجازه میدهیم تا با حرارت کم روغن به مرور زمان داغ شود.
مرحله ششم طرز تهیه زولبیاو بامیه
زمانیکه خمیر خنک شد تخم مرغ را به آن اضافه میکنیم و با همزن برقی خوب خمیر را هم میزنیم.ابتدا مایه خمیر تکه تکه و جدا میشود نگران نباشید همچنان به هم زدن ادامه دهید چون مواد خمیر بر اثر همزدن منسجم و یکدست میشوند.
مرحله هفتم
اگر بعد از حداکثر ۱۰ دقیقه دیدید هر چه هم میزنید ولی خمیر سفت است میتوانید نصف یک عدد تخم مرغ را به خمیر اضافه کنید و مجددا هم بزنید.خمیر را داخل قیف میریزیم و قیف را بالای قابلمه روغن داغ شده میگیریم.
مرحله هشتم
سپس تیغه قیچی را داخل روغن میکنیم و بیرون میآوریم تا چرب شود و مایه بامیه به آن نچسبد. قیف در یک دستمان است و قیچی در دست دیگرمان است. قیف را فشار میدهیم و مایه بامیه بیرون میآید و به هر اندازه که دوست داشتید اندازه بامیهها باشد مایه را قیچی میکنید.
مرحله نهم طرز تهیه زولبیاو بامیه
بامیه داخل روغن میافتد و مجددا به اندازهای که قابلمه گنجایش داشته باشد از مایه داخل روغن قیچی میکنیم. البته توجه کنید که زیاد بودن تعداد بامیهها در روغن بر گرداندن آنها را سخت میکنید پس به اندازهای از مایه داخل روغن میریزیم که بامیهها بیکدیگر نچسبند.
مرحله دهم
بامیهها را در روغن با کفگیر دارای سوراخ خوب زیر و رو میکنیم تا هر دو طرف آنها سرخ شود و به خوبی رنگ بگیرند. شربت را از یخچال بیرون میآوریم. سپس بامیهها که سرخ شدند بیرون میآوریم و داخل شربت قرار میدهیم.
مرحله یازدهم
حالا بعد از ۱ دقیقه بامیهها را از شربت بیرون میآوریم و در توری میگذاریم تا شهد اضافه آن خارج شود. بامیهها را در ظرفی میچینیم و روی آن سلفون میکشیم و در یخچال قرار میدهیم تا خنک شوند و بعد نوش جان کنید.
نکات طرز تهیه زولبیاو بامیه
پفکی شدن زولبیا
اگر توجه کرده باشید زولبیاهای بازاری که از قنادی تهیه میکنید بافتی بهتر و شکننده دارند. برای ترد تر شدن بافت زولبیا از جوش شیرین استفاده میشود ولی چون جوش شیرین زیان آور است بهتر است از بکینگ پودر استفاده شود. برای اینکه خاصیت بکینگ پودر از بین نرود زمانی که آنرا به مایه زولبیا اضافه کردید مایه را خیلی مخلوط نکنید چون ترکیب شدن بکینگ پودر با دیگر مواد باعث آزاد شدن گاز دی اکسید کربن میشود و به همین دلیل اگر مواد بیش از حد ترکیب شوند، این گاز از بین میرود.
منبع : طرز تهیه زولبیا و بامیه